Beroepsverzekering AMMA

FNBV sloot een overeenkomst af met AMMA om haar leden de kans te geven een beroepsverzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) af te sluiten tegen de beste voorwaarden: slechts  73,67 euro, rechtbijstand inbegrepen.

Meer informatie vind je in dit document

Lid worden van FNBV

Om te genieten van de voordelige voorwaarden, dien je lid te zijn van FNBV en aan te vinken dat je interesse hebt in de beroepsverzekering. Dat kan je doen via deze link.

Een aantal voorbeelden

De aansprakelijkheid van de zorgverlener kan in heel wat gevallen in vraag gesteld worden, zoals in de enkele voorbeelden hieronder:

  • Een verpleegkundige merkte de ontsnapping uit het raam niet op van een 73-jarige, ‘vrij verwarde’ patiënt die een zware chirurgische ingreep had ondergaan. De verpleegkundige heeft bij het uitvoeren van haar bewakingsopdracht niet gehandeld als een normaal voorzichtig en zorgvuldig verpleegkundige in dezelfde omstandigheden. Bovendien is er ten aanzien van patiënten op een afdeling intensieve zorgen een meer dan gewone alertheid geboden.
  • Een verpleegkundige dient medicatie tegen Parkinson toe aan een patiënt. Omdat het voorschrift van de arts niet goed leesbaar is, ontvangt de patiënt een driedubbele dosis en moet gehospitaliseerd worden.
  • Een paraplegische patiënt valt wanneer de verpleegkundige hem verplaatst van het bed naar de zetel (omdat de patiënt zijn behoefte wenst te doen). De patiënt heeft letsels aan de tanden.
  • Een verpleegkundige helpt een patiënt met gebroken schouder (arm geïmmobiliseerd tegen het lichaam) zich verplaatsen naar het toilet. De patiënt beschuldigt de verpleegkundige ervan een onvoorzichtige beweging te hebben gedaan bij het optillen van de patiënt, waardoor de schouder bewogen werd en een nieuwe osteosynsthese zich opdringt.
  • Een persoon blesseert zich aan een naald die was blijven liggen in de woning van de patiënt (thuisverzorging).
  • Een 62-jarige patiënte krijgt een abces op de bil nadat zij twee reeksen injecties ontvangen heeft (Solumedrol® en Profenid® met één maand interval) door twee verschillende verpleegkundigen.