Er is opnieuw meer interesse in het beroep van verpleegkundige, hét knelpuntberoep in Vlaanderen. Dit academiejaar zijn 2.511 studenten van start gegaan in de bacheloropleiding, in 2022 waren dat er nog 2.369. Dat is dus een stijging van net geen 6 procent, zo melden Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.
De positieve tendens zet zich door in alle Vlaamse hogescholen. UCLL Leuven noteert een stijging van 20 procent eerstejaars, bij Odisee Aalst en Erasmus Brussel gaat het om 25 procent. Niet alleen het totale aantal eerstejaars stijgt, er hebben zich ook 4,75 procent meer ‘generatiestudenten’ ingeschreven, studenten die na het secundair meteen voor verpleegkunde kiezen.
Toch is het totale aantal studenten verpleegkunde het laagste in vijf jaar. Er volgen nu 7.712 studenten de opleiding verpleegkunde, in het academiejaar 2021-2022 telde de opleiding nog 8.217 studenten. Dat hogere aantal was toen het gevolg van de pandemie, die veel jongeren aanzette om verpleegkunde te gaan studeren. Vorig academiejaar stroomden 14 procent minder studenten in. Dit jaar is er weer een stijging, maar uiteraard kan die de daling van 2022 niet opeens goedmaken, zegt Vlaams zorgambassadeur Candice De Windt.
Een diploma verpleegkunde is een garantie op werk. Bij de VDAB staat ‘verpleegkunde’ bovenaan het lijstje met knelpuntberoepen, met 10.794 vacatures tussen januari en december 2023. Daarvan waren er op het eind van het jaar 2.106 niet ingevuld.
Bron: belga