23.06.2023   / gezondheidsbeleid

Kamer keurt beroep ‘basisverpleegkundige’ goed

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond het licht op groen gezet voor de creatie van het beroep van ‘basisverpleegkundige’. Die titel wordt voorzien voor studenten in de opleiding verpleegkunde in het hogere beroepsonderwijs.

In België zijn er twee types opleiding tot verpleegkunde. De bacheloropleiding aan de hogeschool duurt vier jaar, de opleiding graduaat verpleegkunde, het hoger beroepsonderwijs HBO5, duurt in Vlaanderen drie jaar. Zo’n 40 procent van alle verpleegkundigen die in Vlaanderen actief zijn, volgde een HBO5-opleiding.

Omdat de opleiding naar Europese normen te weinig stage-uren omvat, creëert een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor die laatste groep nu de beroepstitel van ‘basisverpleegkundige’. Zij zullen in de toekomst andere handelingen mogen stellen dan verpleegkundigen met een bachelordiploma. Om welke handelingen dat gaat, wordt vastgelegd in een koninklijk besluit.

Voor de studenten die nu al hun studies hebben aangevat of afgerond, verandert er niets. Basisverpleegkundigen zullen met een brugopleiding bovendien kunnen doorstromen naar het statuut van verpleegkundige.

De PVDA stemde tegen het ontwerp, N-VA en Vlaams Belang onthielden zich.

Delen: Facebook - Twitter - Linked In