30.04.2021   / COVID-19

Invloed pandemie op naleving handhygiëne richtlijnen blijkt tijdelijk te zijn.

Uit een studie van The University of Chicago Medical Center (UCMC), lees de studie hier, blijkt dat in de beginperiode van de COVID 19 pandemie (maart 2020) de compliance met de handhygiëne maatregelen tot 90 a 100% steeg maar na enkele maanden terugviel tussen de 50 a 60 %

Het UCMC heeft in 2015 een geautomatiseerd controlesysteem voor handhygiëne geïmplementeerd (PURELL SMARTLINK Integrated Monitoring System, GOJO Industries). Een infraroodsensor registreert anoniem al het gebruik van de dispenser (teller) en het in- en uitgaan van ziekenhuiskamers (noemer) om de naleving van de handhygiëne (teller / noemer) voor elke ziekenhuisafdeling te schatten. Grafische trends worden weergegeven op centraal geplaatste monitoren en wekelijkse gegevens worden gecommuniceerd via geautomatiseerde rapporten.

De tijdlijn en de daarmee gepaard gaande veranderingen in de mogelijkheden voor handhygiëne suggereren dat de toename van de naleving werd veroorzaakt door angst en een groter bewustzijn van het belang van handhygiëne in verband met het begin van de pandemie, evenals minder in- en uitgangen van kamers door minder patiënten bezoekers, patiëntenrondes op afstand door clinici en het verdelen van taken door verpleegkundigen in patiëntenkamers. De hoge compliance werd niet gehandhaafd en keerde terug naar de basislijn in augustus 2020. Aangezien ziekenhuizen doelen stellen op het gebied van handhygiëne, suggereert dit onderzoek dat een hoge mate van naleving mogelijk is, zelfs met geautomatiseerde monitoring, maar moeilijk vol te houden is. De recente afname van de naleving zou een wake-up call moeten zijn voor ziekenhuizen die momenteel te maken hebben met COVID-19-pieken.

Delen: Facebook - Twitter - Linked In